Smutná zpráva – zemřel MUDr. Dušan Bartoš CSc.

05.05.2021 15:04

Vážení sportovní přátelé a příznivci národní házené, s hlubokou účastí a zármutkem Vám přinášíme smutnou zprávu.

 

V pondělí 26. dubna 2021 opustil ve věku 70 let naše házenkářské řady dlouholetý hráč, kamarád a jedna z legend bakovské házené pan Dušan Bartoš.

MUDr. Dušan BARTOŠ, CSc. se narodil 30. května roku 1950 v Bakově nad Jizerou, kde také vyrůstal. Po absolvování základní školy nastoupil v roce 1965 na Gymnázium Dr. Pekaře. Zapadl do výborného kolektivu, který se vyznačoval velkým zájmem o sport. Dušan Bartoš v tomto směru nebyl výjimkou: hrál tenis, dělal atletiku a samozřejmě, jak bylo v Bakově zvykem, národní házenou, kde byl jedním z lídrů družstva dorostenců, které v roce 1968 získalo titul přeborníka ČSR. 

Jeho zájem se nesoustředil pouze na sport, ale také na další obory, které souvisely s přírodou. Jeho touhou bylo stát se lesním inženýrem, ovšem velmi záhy zjistil, že jeho představa o práci spočívající především v péči o zvěř, nekoresponduje s realitou. Rozhodl se tedy studovat medicínu. V roce 1974 absolvoval Lékařskou fakultu Karlovy University v Hradci Králové. Odtud se postupně přes Starou Boleslav, kde v letech 1975- 78 působil jako hlavní lékař oddílu dělostřelecké brigády, dostal do Ústřední vojenské nemocnice Praha. Zde se již specializoval na oční lékařství, o čemž svědčí získání atestací z oftalmologie I. a II. stupně, následně pak kandidatura z oftalmologie v roce 1991 a atestace z leteckého lékařství v roce 1994. Od roku 1983 pracuje v Ústavu leteckého zdravotnictví v Praze, do jehož čela se postavil v pozici ředitel v roce 1996. O jeho mimořádných schopnostech svědčí i fakt, že je od roku 1998 hlavním odborníkem Armády České republiky pro obor leteckého lékařství a od roku 2006 je odborným asistentem na 1. LF UK.

Mezi jeho zajímavé povinnosti od roku 1992 patří také lékařský doprovod hlavních ústavních činitelů a zákonodárců ČR na zahraničních služebních cestách. Doprovázel jak V. Havla, tak V. Klause, další ministry a zákonodárce do více než 80 zemí světa.

 

Nikdy nezapomeneme! Čest jeho památce!


Upřímnou soustrast všem pozůstalým.


Národní házenkáři TJ Sokol Bakov nad Jizerou.